Haber

Yeni Yapay Zeka Google Gemini Tanıtıldı

Google, bir süre önce yaptığı etkinlik ile yeni dil modeli Google Gemini’yi tanıttı. GPT-4 rakip olacak olan Gemini’nin özellikleri ve rakiplerinden zekalardan farkı büyük dikkat çekti. Google, kısa süre önce Gemini’yi tanıttı. OpenAI’nin geliştirilmiş modeli olan GPT-4’nin yerini alması beklenen AI, Gemini Ultra, Pro ve Nano olmak üzere üç farklı model ile gelecek. Google’ın OpenAI’nin GPT-4 modelinin yerine yeni yapay zeka Gemini isimli bir (AI) modelinin tanıtımını ertelediği ile ilgili haberler çıkmıştı. Fakat, Google, sürpriz şekilde Gemini’yi tanıttı. Google Gemini, Google Pixel 8 Pro’da yerel olarak bulunacak ve kullanılabilecek.

Google tarafından yapılan açıklamaya göre, 13 Aralık’tan itibaren geliştiriciler ve kurumsal müşteriler, Gemini Pro’ya Google AI Studio veya Google Cloud Vertex AI’deki Gemini API ile ulaşabilecekler. Android geliştiriciler ise Gemini Nano ile geliştirme yapabilecekler. Gemini ayrıca Bard ve SGE gibi Google ürünlerinin de geliştirilmesinde kullanılacak.

gemini google

Google Gemini Özellikleri

Google’ın bir süre önce yaptığı etkinlikle beraber tanıttığı Gemini, geniş özellik yelpazesi ile dikkatleri üstüne çekmeyi başardı. Bu dil modelinin üç farklı modeli olacak. Bunlar ise Gemini UltraGemini Pro ve Gemini Nano.

En düşük versiyon olan Gemini Nano, Android cihazlarda çalıştırılmak için sunuldu. Gemini ProGoogle Bard da dahil olacak şekilde yapay zekalara yardımcı olacak, en gelişmişi olan Gemini Ultra ise veri merkezi ve kurumsal uygulamalar gibi alanlarda kullanılabilecek.

Google CEO’su Sundar Pichai ve Kurucu Ortağı Demis Hassabis liderliğinde Google DeepMind ekibince geliştirilmiş olan Gemini, profesyonel olarak metin, ses, görüntü, video ve yazılım kodu gibi farklı türlerde veriler işleyebilecek. Python, Java, C++ ve Go gibi en popüler kodlama dillerini biliyor. Bu alanda da kullanıcılarına yardımcı olacak ve kod yazabilecek.

Google Bard İçin Kullanılmaya Başlandı

Google Gemini nedir

Google’ın bir süre önce ChatGPT yapay zekaya rakip olarak çıkarmış olduğu Google Bard, bu zamana kadar LaMDA dil modelini kullanıyordu. Teknoloji devi, yapay zeka aracının bundan sonra Gemini Pro ile çalışacağını ve bunu herkesin kullanabileceğini duyurdu.

Gemini Ultra, hem günlük bilgileri hem de problem çözme yeteneğini test edebilmek için matematik, fizik, tarih, hukuk, tıp gibi birçok konuda MMLU (büyük çoklu görev dil anlayışı) gibi konularda işinde uzman kişilerde daha iyi performans sunan yapay zeka oldu. Google, karmaşık konularda akıl yürütme yapabildiğini de söyledi.

Google CEO’su Sundar Pichai Açıklaması;

Gemini, sıfırdan çok modlu olacak şekilde inşa edildi; Bu, metin, kod, ses, görüntü ve video dahil olmak üzere farklı türdeki bilgileri genelleştirebileceği ve kusursuz bir şekilde anlayabileceği, bunlar üzerinde çalışabileceği ve birleştirebileceği anlamına geliyor.

Farklı uygulamalar için üç farklı Gemini versiyonu oluşturulmuştur; bunlar Nano, Pro ve Ultra olarak adlandırılmıştır ve boyut ve yetenek bakımından artmaktadır. Google, Pro ve Ultra’nın boyutu, içerdikleri parametre sayısı veya eğitim verilerinin ölçeği veya kaynağı hakkındaki sorulara cevap vermekten kaçındı. Ancak, Nano adlı en küçük versiyonu, akıllı telefonlarda yerel olarak çalışmak üzere tasarlanmış olup aslında iki modeli içerir: yavaş telefonlar için 1.8 milyar parametreye sahip olan bir model ve daha güçlü cihazlar için 3.25 milyar parametreye sahip olan başka bir model.

Yapay zeka modellerinin yeteneklerini karşılaştırmak kesin bir bilim değildir, ancak söylentilere göre GPT-4, 1.7 trilyon parametre içerebilirken, Meta’nın LLAMA-2 modeli 70 milyar parametreye sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir