Damar Yolu Açıldıktan Sonra Damar Şişmesi Nasıl Geçer?
Damar yolu açıldıktan sonra damar şişmesi nasıl geçer? Damar yolu açıldığında damar şişmesi neden olur gibi soruların yanıtını bu rehber içerikte bulabilirsiniz. Hemodiyaliz yapılmadan önce damar yolu açıldığında ilk birkaç gün giriş yerinin çevresi kızarmış ve şişlik olabiliyor. Genelde fistül veya greft takılıysa yapmanız gerekenler:
- Damar yolundaki şişliği azaltmak istiyorsanız, kolunuzu yastığın üzerine dayayın ve dirseğinizi mümkün olduğunca düz tutun.
- Damar yolu açılmış olan kolunuzla çok ağır yükler taşımamaya dikkat edin.
- Kolunuzu bükmemeye dikkat edin ve darbe almaması için de özen gösterin.
Eğer fistül veya greft yeni takıldıysa, pansumanı ilk 2 gün kuru tutmanız gerekir. Pansuman çıktıktan sonra duş alabilirsiniz.
Merkezi venöz kateteri varsa dikkat etmeniz gerekenler:
- Pansumanı ve o bölgeyi kuru tutmaya özen gösterin. Duş alırken su almaması için plastik ile örtmeniz gerekir.
- Küvette banyo yapmamalısınız, yüzmeyin ya da jakuziye girmemelisiniz.
- Kateterinizden kan alınmasına izin vermeyin.
Damar Yolu Açıldıktan Sonra Damar Şişmesi Nasıl Geçer?
Bölgeyi Yüksekte Tutun: Kol veya bacakta şişlik olduysa, ilgili bölgeyi kalp seviyesinin üzerinde tutmaya çalışın. Bu, kan akışını düzenlemeye ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir.
Dinlenme: Şişlik olan bölgeyi fazla zorlamamak büyük derecede önemli. Dinlenmek ve hareketi sınırlamak, iyileşme sürecini hızlandırır diyebiliriz.
Anti-inflamatuar Kremler veya Jeller: İltihaplanmayı azaltmak için eczaneden temin edebileceğiniz, anti-inflamatuar etkili krem veya jelleri doktor tavsiyesiyle kullanabilirsiniz.
Ilık Kompres ve Masaj: İlk 24 saat sonrasında, hafif bir masaj ve ılık kompres uygulamak bölgedeki kan dolaşımını artırarak şişliği azaltmaya yardımcı olur.
Fakat yukarıdaki yöntemleri denemeden önce doktorunuza danışmanız büyük önem taşımaktadır. Kesinlikle şişlik ile alakalı çözüm ararken öncelikle doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
Damar Yolu Şişliği Nasıl Geçer?
Şişliği azaltmak için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler:
- Kolunuzu destekleyici yastıklar üzerinde konumlandırarak dirseğinizi düz bir şekilde tutun. Bu duruş, ödemin azalmasına katkı sağlayacaktır.
- Kolunuzu çok fazla zorlamayın.
Eğer fistül veya greft takıldıysa, pansuman alanını 2 gün kuru tutmalısınız. Pansuman çıkarıldığında normal şekilde banyo veya duş yapılabilir.
Şişlik azalsa dahi damar yolu ile ilgili sıkıntılar yaşanabilir.
- Enfeksiyon: Greft ve kateterler, fistüllere kıyasla daha yüksek bir enfeksiyon riski taşır. Enfeksiyon belirtileri arasında ciltte kızarma, şişme, ağrı, duyarlılık, sıcaklık artışı, giriş alanında iltihaplanma ve ateş sayılabilir.
- Kan Pıhtısı: Damar erişim yolunda pıhtı gelişebilir ve bu durum kan akışını durdurabilir. Greft ve kateterlerde pıhtı oluşma riski, fistüllere kıyasla daha fazla.
- Daralma (Stenoz): Greft veya fistülünüzdeki damarlar zamanla daralabilir ve kan akışını yavaşlatma riski vardır.
Eğer yukarıda bahsettiğimiz durumları yaşarsanız kesinlikle doktorunuz ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Damar Yolu Açmak Ne Demek?
Damar yolu açmak, bir damara iğne veya kateter aracılığıyla giriş yaparak damar içi sıvı, ilaç, kan ürünleri veya besin maddeleri verilmesini sağlamak anlamına gelmektedir. Damar yolu uzman doktor veya hemşireler tarafından açılır. Bu işlem, tedavi veya teşhis amacıyla yapılır ve hastanın damar yoluna sürekli bir erişim sağlamak için kullanılmaktadır. Hastanelerde ameliyattan önce de damar yolu açıldığını söyleyebiliriz. Özellikle hastanelerde sık kullanılan bir yöntem olup, acil durumlar, ameliyatlar veya uzun süreli tedavi gerektiren durumlarda damar yolu açmak yaygın bir uygulama.