Dünyanın En Büyük 10 Savaş Gemisi
Dünyanın en büyük savaş gemisi hangisi? En donanımlı ve en büyük savaş gemileri listesi. Ülkelere göre en iyi savaş gemileri listelendi.
Savaş denince akla direkt olarak kara kuvvetleri ve hava kuvvetleri gelse de, deniz kuvvetleri de büyük bir önem taşıyor. Bu içeriğimizde dünyanın en büyük savaş gemisi için liste oluşturduk. Bu listede ülkelerin en büyük savaş gemilerini listeliyor olacağız. Gemiler her ne kadar ticaret amacıyla kıtalar arasında yolculuk yapsa da savaş gemileri de ülkeler için büyük önem taşımaktadır. Ülkeler nasıl ki, kara kuvvetlerini güçlü tutmak için elinden gelen bütün yatırımı yapıyorsa, deniz kıyılarını korumak ve olası saldırılara karşı koymak amacıyla deniz kuvvetlerine de önem veriyor.
Dünyanın en büyük savaş gemileri listemizde toplamda 10 farklı savaş gemisine değineceğiz. Savaşlar sadece karadan veya havadan yapılmaz. Deniz savunması ve saldırı ekipmanları da büyük önem taşır. Bu nedenle, savaş gemileri ve denizaltılar büyük önem taşıyor. Hal böyle olunca devasa boyutlarda, özel görevler için tasarlanmış dayanıklı savaş gemileri okyanuslarda gövde gösterisi yapıyor. Bu içeriğimizde dünyanın en büyük savaş gemileri ile alakalı boyut, mürettebat sayısı, sahip olduğu silahlar ve maliyet gibi özellikleri anlatıyor olacağız. Savaş gemilerini mobil bir askeri kamp olarak görebiliriz. Tek başına bir savaş gemisi, uzun menzilli balistik füzeleri, askeri jet uçaklar, seyir füzeleri, tanklar, birlikler ve birçok askeri aracı mürettebatı kısa sürede deniz yolculuğu ile taşıyabilirler. Devasa boyuttaki uçak gemileri de okyanusta uçaklar için mobil bir pist görevi görür.
Dünyanın En Büyük Savaş Gemileri
- Nimitz Sınıfı Uçak Gemisi
- Kuznetsov Sınıfı Uçak Gemisi
- Kiev Sınıfı Uçak Gemisi (Vikramaditya)
- Clemenceau Sınıfı Savaş Gemisi
- Charles De Gaulle Sınıfı Uçak Gemisi
- Amerika Sınıfı Amfibi Savaş Gemisi
- Wasp Sınıfı Amfibi Savaş Gemisi
- Kirov Sınıfı Kruvazör
- Izumo Sınıfı Destroyer
- Arleigh Burke Sınıfı Destroyer
Yukarıda listelemiş olduğumuz savaş gemilerinin ağırlığı, beygir gücü, büyüklüğü ve mürettebat sayısı gibi bir çok bilgiyi aşağıda başlıklar halinde açıkladık. Alt başlıklardan, bu gemiler hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
1. Nimitz Sınıfı Uçak Gemisi
Ortalama olarak 50 yıllık kullanım ömrü olan Nimitz sınıfı savaş gemilerinin her biri yaklaşık 9.7 milyar dolara mal olmuştur. Listenin ilk sırasında dünyanın en büyük savaş gemisi olan Nimitz Sınıfı uçak gemisini ekledik. 332 metre uzunluğu ve 41 metre genişliği ve 18.210 m²’lik uçuş güvertesiyle ile büyük bir mahalle boyutunda diyebiliriz. Nimitz savaş gemisi yüzen bir şehir olarak görülebilir. Dünyanın en güçlü donanmalarından biri olarak kabul edilen ABD Donanmasında aktif kullanılan 10 adet Nimitz Sınıfı uçak gemisi vardır.
İki adet A4W nükleer reaktörü, 260.000 beygir gücüyle 30 knot (55 km/saat) hızında seyir yani hız sağlanmasına olanak sağlanıyor. Bu savaş gemisinde yakıt ikmaline gerek kalmadan 20 yıldan daha uzun süre güç üretilebilir. Personel bakımından da 5000 kişiden fazla personele ev sahipliği yapıyor.
1975 yılında kullanılmaya başlanan ve donanmanın en eski gemilerinden olan bu sınıfın öncüsü USS Nimitz’dir. Nimitz ve muadil savaş gemileri 85-90 uçak taşıyabilir. Bu da diğer savaş gemilerinin iki katı daha fazla savaş uçağı taşıdığı anlamına geliyor diyebiliriz. Gemi mürettebatı ve hava birliği personelleri de dahil edilince 5.000-5200 kişilik kapasitesiyle büyük bir şehir nüfusuna sahiptir.
2. Kuznetsov Sınıfı Uçak Gemisi
Kuznetsov Sınıfı, Type-1130 yakın hava savunma silahlarına sahip savaş gemilerinden biridir. 30 mm kalibre ve 11 namlulu sistemi ile dakikada 11.000 atış yapabiliyor. Bu savaş gemisi de dünyanın en iyi ikinci savaş gemisidir.
INS Vikramaditya savaş gemileri gibi, Liaoning normalde bir Sovyet gemisidir. SSCB, 1985 senesinde Kuznetsov-Sınıfı uçak gemisinin üretimine başladı. Fakat 1991 senesinde Sovyetler Birliği’nin dağılışının ardından, gemi yapımı da durdurulmuştur. Sonuç itibariyle, Çinli bir şirket, 1998 yılında gemiyi Ukrayna’dan satın almıştır. Gemi inşasının tamamlanıp Çin Ordusunda göreve başlaması 2012 yılına kadar sürdü. Bu geminin yapımı toplamda 27 yıl sürmüştür. Uçak gemisi yapma süresi bakımından rekora sahiptir. Bu savaş gemisi, 305 metre uzunluğundadır. Dünyanın en güçlü donanmalarında 2. sırada olan Çin filosunda görev yapmaktadır. Toplamda 40 uçak, 1.960 mürettebat kapasitesine sahiptir. Bu gemi, 32 knot (59 km/saat) hıza ulaşıyor.
3. Kiev Sınıfı Uçak Gemisi (Vikramaditya)
Savaş gemileri listesinin üçüncüsü olarak listede yer alıyor. Kiev Sınıfı 80-200 arası satıhtan havada hareketli hedeflere atılan füzelere, 8 adet yakın hava savunma sistemine sahiptir. Buna ek olarak, 10 adet torpidosu ile tam bir savaş makinesidir.
Hindistan 2004 yılında, Rusya’nın hizmet dışı bıraktığı dört Kiev Sınıfı gemiden birini satın almıştır. Diğer 3 gemi emekliye ayrılırken günümüzde aktif olarak hizmet veren tek gemidir. Rusya gemiyi Hindistan’a ücretsiz vermiştir. Fakat Hindistan, Rusya’ya gemiyi modern hale getirmesi için, uçak ve silahlarla donatılması ve yenilenmesi adına ödeme yapmıştır. Yenilemeler ve sistemleri kurulan gemi 2013 yılında Hindistan’a kullanılabilir durumda teslim edilmiştir.
Nato uçak gemilerinden farklı şekilde, Kiev sınıfı savaş gemisi bir kruvazör ve bir uçak gemisinin birleşimi şeklindedir. Bu da uçak taşıyabilen ve hava savunmalarına karşı dizayn edilmiş bir gemi olduğu anlamına gelir. Tasarımı nedeniyle, ön güvertede karadan havaya ve karadan karaya füze, silahlar bulunmaktadır. Böylece, Kiev sınıfı savaş gemisi deniz havacılığını ve denizaltıları görevlerinde başarılı bir gemidir. Denizaltılara, savaş gemilerine ve hava tehditlerine karşı savunma ve saldırı yapma özelliğine sahiptir.
Modern hale getirilmesiyle beraber, gemi boyutu Kiev Sınıfı’nın standardı olan 273 metreden 283 metreye yükselmiştir. Hindistan donanmasındaki iki uçak gemisinden biri olmuştur. Toplamda 36 uçak, 110 subay ve 1500 denizci mürettebatı kapasitesiyle görev yapıyor.
4. Clemenceau Sınıfı Savaş Gemisi
İlk zamanlar Foch olarak isimlendirilen Clemenceau Sınıfı uçak gemisi, 1963 senesinde hizmete girmiştir. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Fransa tarafından tasarlanmış olan ilk uçak gemisi olarak biliniyor. 2000 yılında Brezilya’nın satın aldığı, adı Sao Paulo olarak değiştirilmiş olan 264 metre uzunluğunda olan bu gemi, Brezilya Donanması’nın amiral gemisi olarak kullanılmaktadır. Donanma gücünün olmazsa olmazlarından biri olan uçak gemileri arasında 4. sırada yer alıyor.
Dünyanın en büyük savaş gemisi denince akla gelen ilk gemilerden biri olan Clemenceau sınıfı uçak gemisi, 22 uçak, 17 helikopter olacak şeklide toplam 39 hava aracı taşıyabiliyor. Üstünde bulunan iniş pistinin uzunluğu ise 165 metre, genişliği 29 metredir. Gemide toplam 1274 personel, 64 subay ve ek olarak 582 havacı için yeterli olacak sayıda oda bulunuyor. Uçak gemisinde 6 kazan ve 4 buhar türibini bulunuyor. Bunun sonucunda 32 knot (59 km/saat) hıza ulaşması sağlanıyor.
5. Charles De Gaulle Sınıfı Uçak Gemisi
Charles De Gaulle Sınıfı savaş gemisinin 1986’da yapımına başlanmıştır. Charles De Gaulle üretilirken 3.5 milyar dolara gibi bir fiyat ile yapıldı.
Charles de Gaulle, Fransız donanmasındaki amiral gemisidir. Devasa gemi 2001 yılında hizmete girmiştir. Fransızların sahip olduğu 10. uçak gemisi olmuştur. Bu gemi, Birleşik Devletler Donanmasından sonra tamamlanmış olan, nükleer güçle çalışan tek gemidir. Gemi adını, Fransız devlet adamı ve general Charles de Gaulle’den aldı. 2001 yılında kullanılmaya başlanan Charles De Gaulle, Fransız Donanması’nda aktif hizmet veren tek uçak gemisi diyebiliriz.
Charles de Gaulle 261 metre uzunluğa, 165 metrelik uçuş pistine 40 uçak ve 1950 kişilik mürettebat kapasitesine sahip devasa bir yüzen adadır. İki adet K15 basınçlı su reaktörü (nükleer), 2 buhar türbini ve dört dizel-elektrik türbine sahip olan gemi, 27 knot (50km/saat) hızla ilerleyebiliyor.
6. Amerika Sınıfı Amfibi Savaş Gemisi
Tarawa Sınıfı Amfibi Savaş Gemilerinin yerini alan America Sınıfı’ndaki gemiler ortalama olarak 3.4 milyar dolara gibi bir maliyete sahiptir.
Dünyanın en gelişmiş ve en büyük savaş gemilerinden biri olan America sınıfı uçak gemileri 257 metre uzunluğundadır. Büyük uçakları pistinde barındırmak için daha geniş bir güverteye sahiptir. Geminin genişliği, 32 metredir. Genişliğinin 32 metre olmasının nedeni ise Panama Kanalı’ndan geçmesinden dolayıdır. Birleşik Devletler Donanması filosunda bu gemiden 2 adet var. 3.’sü olan Bougainville‘nin yapımı ve geliştirmeleri devam etmektedir. İlk iki gemiden farklı olarak Bougainville’nin kıç kısmında havuzlu güverte olacak şekilde tasarlanıyor. Bu sayede Tarawa ve Wasp sınıflarında olduğu gibi çıkarma gemileri için güverte eklenmiş olacak. Bu da hava aracı sayısını azaltıyor.
Bu savaş gemisinde, 1.687 deniz piyadesi, 994 mürettebat ve 65 subay görev alıyor. America Sınıfı amfibi hücum gemisi, hibrit-elektrik tahrik sistemine göre tasarlandı. Gemiler yüksek hızlara çıkabiliyor. İki gaz türbini ve iki yardımcı tahrik motoru sayesinde, 20 knot (37 km/saat) hıza çıkabilmektedir.
7. Wasp Sınıfı Amfibi Savaş Gemisi
Savaş gemisi listemizde 7. sırada olan Wasp sınıfı savaş gemisinin ilk yapımına 1989 yılında başlandı. Wasp Sınıfı gemilerin adetinin yapımı 1.9 milyar dolara mal olduğu açıklanmıştır.
Gemi sayısı bakımından Birleşik Devletler Donanması en fazla gemiye sahip donanmadır. 1989 ve 2009 yıllarında 8 adet Wasp Sınıfı amfibi savaş gemisi donanmaya katılmıştır. Günümüzde bu gemilerin 7’si halen daha hizmet veriyor. Düşman sahiline çıkarma yapma, asker taşıma, mühimmat ve tank taşıma gibi bir çok işte kullanılabilecek özel bir gemidir. Boyut bakımından 257 metre uzunluğundadır. Hafif zırhlı araçlar, tanklar, amfibi araçları, hafif saldırı uçakları, helikopter ve mühimmatlara sahip savaş uçağı donanmada 2.200 personel ile görev yapıyor.
Aynı zamanda, Wasp Sınıfı gemide 6 ameliyathane, 64 yataklı hastane bulunuyor. Bu da geminin hem çıkarma konusunda hem de destek konusunda profesyonel biçimde kullanılmasını sağlıyor. Savaş gemisinde çift buharlı türbin ve iki elektrikli türbin var. Bu da gemiye, 22 knot’luk (41 km/saat) hızla hareket etme gücünü veriyor.
8. Kirov Sınıfı Kruvazör
1980’lerde 4 adet yapımı planlanan Rus kruvazörlerinin adeti 2 milyar dolara mal olmuştur.
1. ve 2. Dünya Savaşından sonraki zamanda aktif görevine devam eden tek muharebe kruvazörü Osmanlı İmparatorluğuna satılıp ardından “Yavuz Sultan Selim” ismini almış olan SMS Goeben‘dir. TCG Yavuz‘un parçalanmasının ardından sadece Sovyet Donanması’na ait “Kirov” Sınıfı uçak gemileri muharebe kruvazörü olarak tanımlanmaya başlanmıştır. 252 metre uzunluğundaki Rus savaş gemisi, saldırı gemisidir. 140.000 beygir gücünde nükleer tahrikle çalışan buhar türibinleri ile saatte 59 kilometre hızla yol alabilir. Ortalama hızı ise saate 37 kilometredir. Savaş gemisinin reaktörünü 76 milimetrelik zırh plakası koruyor. Ek bir bilgi vermek gerekirse 3 helikopter ve 710 kişilik mürettebat kapasitesine sahip uçak gemisidir.
İlk etapta, Sovyetler Birliği bu ağır nükleer güçle çalışan savaş gemilerinden 4’ünü görevlendirmiştir. Fakat günümüzde biri, Pyotr Velikiy, Rus Donanması’na aktif hizmet veriyor. Bir diğeri ise, Amiral Nalhimov, yeni ve daha gelişmiş silahlar eklenmek için modern hale getiriliyor. 2022’de göreve dönmesi beklenen geminin son durumu hakkında güncel bilgi yok.
9. Izumo Sınıfı Destroyer
Japonya Deniz Kuvvetleri Kaga ile beraber dünyanın en iyi ve büyük savaş gemilerine sahip. Izumo Class uçak gemisi İkinci Dünya Savaşı’ndan günümüze kadar Japon filosundaki en büyük savaş gemisidir. Geminin uzunluğu 248 metredir. Izumo Sınıfı gemi, taruz değil savunma gemisidir. Sadece denizaltı ve gemi karşıtı silahları ile savunma amacıyla kullanılır. Yakın hava savunması için 3 tane Phalanx ve 2 tane de *RAM‘e kullanıyor. Bu gemide direkt olarak bir saldırı silahı bulunmamaktadır.
Gemi 28 tane uçak taşıyabiliyor. Aynı zamanda aynı anda birden fazla helikopter iniş ve kalkış yapacak şekilde dizayn edilmiştir. Gemi 50 araca kadar kargo taşıyabiliyor. 112.000 beygir gücünde olan gemi, dört farklı gaz türbiniyle 30 knot (55,5 km/saat) hızlara ulaşmaktadır.
10. Arleigh Burke Sınıfı Destroyer
Arleigh Burke Sınıfı Destroyer, Amerika Birleşik Devletleri Donanması tarafından kullanılan modern bir destroyer sınıfıdır. İşte genel özellikleri:
- Maliyet: Arleigh Burke sınıfı destroyelerin maliyeti gemi başına yaklaşık 1.8 milyar dolar ile 2.2 milyar dolar arasında değişebilir. Bu maliyetler geminin donanımı, silah sistemleri ve teknolojik özellikleri gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.
- Uzunluk: Yaklaşık olarak 155-160 metre (DDG 51 sınıfının farklı varyantlarına bağlı olarak değişebilir).
- Genişlik: Yaklaşık olarak 20 metre.
- Mürettebat: Ortalama olarak 300-350 kişilik bir mürettebatı bulunur.
Dünyanın En Büyük Uçak Gemileri
Dünyanın en büyük uçak gemileri listesini yukarıdan inceleyebilirsiniz. Savaş gemiler, denizlerde ve okyanuslarda mutlak hakimiyet kurmak için en önemli etkenlerdendir. Uçak gemilerinin bazıları yalnızca savunma amacıyla kullanılsa da genelde çıkarma gemileridir ve her türlü mühimmata sahiptir. Uçak gemilerinin bazı özellikleri ise şu şekildedir.
- İniş kalkış pistleri.
- Kargo bölümü.
- Denizaltı, kara ve hava savunma sistemleri.
- Kendi içerisindeki özel nükleer reaktörler ile çalışırlar.