Teknoloji

İşlemci Sıcaklığı öğrenme – CPU Sıcaklığı ölçme ve bilgisayar ısı görme

Bilgisayarın ömrünü uzatmanın yollarından biri de işlemci sıcaklığını ölçmektir.

Masaüstü veya Laptop bilgisayarınızda işlemci sıcaklığı öğrenme işlemi farklı yöntemler ile yapılabilir. Bazı bilgisayar modellerinde CPU sıcaklığını direkt olarak görebiliyoruz. Zira bu bilgisayarlarda ek bir uygulama olarak işlemci sıcaklığı, fan kontrolü ve klavye ışıklarını ayarlayabildiğimiz bir uygulama var. Lakin, bu yazımızda işlemci sıcaklığı ölçme nasıl yapılır bilmeyenler için detaylı bir anlatımda bulunduk. Çok ısınan CPU, bilgisayarınızın diğer bileşenlerine de zarar verebilir, bilgisayarınızı yavaşlatabilir veya bilgisayarınızı tamamen kapanmasına ve bozulmasına da neden olabilir. Eğer bilgisayarınızda direkt olarak CPU sıcaklığını ölçemiyorsanız; kontrol edebileceğiniz birkaç program bulunmaktadır, fakat kullanım bakımından Core Temp kullanımı en kolayıdır.

Bilgisayar cpu sıcaklığı ölçme” işlemi için eğer aşağıdaki görseldeki gibi bilgisayarınızın bir özelliği varsa bunu kullanabilirsiniz. Örneğin Asus ROG (Republic of Gamers) modellerinde ek bir ROG tuşu var. Buna dokunduğunuzda CPU sıcaklığı ve kullanımı gibi birçok bilgiyi görebilirsiniz. Örneğin bizim CPU sıcaklığımız 81 derece olarak görünüyor. Bunu gördüğümüz an fan hızını maksimum seviyeye çıkararak ısıyı düşürmeyi başardık. Eğer bilgisayarınızda böyle bir özellik yoksa aşağıda anlattıklarımızı uygulayın.

CPU Sıcaklığı ölçme

İşlemci Sıcaklığı öğrenme

1. Core Temp Programını indirin

Core Temp Programını indirin

Core Temp internet sitesine gittikten sonra sayfanın en üstünde bulunan mavi indirme bağlantısına tıklayın ve programı indirin. İndirme tamamlandıktan sonra indirilen dosyadaki .exe dosyasına çift tıklayarak açın.

2. Talimatları takip edip Core Temp programını kurun

İndirmiş olduğunuz .exe dosyasını çalıştırdığınızda, bilgisayarınız cihazda değişiklik için izin isteyebilir ; bu istemi “Evet” olarak seçmelisiniz.

Core Temp Kurulum Sihirbazı aktif olacak ve gelecek olan üç ekranda “İleri” seçeneğini seçip ilerleyin, programın kurulacağı yeri seçip devam edin.

3. Gereksiz bloatware yüklememek için kutucukları boş bırakın

Programı yüklerken gelen ekrandaki kutucukların, hiçbirini işaretlemenize gerek yok direkt ileri düğmesine tıklayın. Çoğu kullanıcı “Goodgame Empire ile krallığınızı inşa edin” kutusunu işaretsiz bırakacaktır, fakat diğer önceden işaretli iki kutuyu işaretsiz bırakmak tercihinize kalmış.

Programa hemen ulaşmak isterseniz “Masaüstü kısayolu oluştur” kutusunu işaretli bırakın veya ana diliniz İngilizce değil ise “Ek dil paketleri yükleyin” kutusu ile ek dilleri yüklemeyi de aktif edebilirsiniz.

Eğer hiçbirini istemiyorsanız bütün kutucukları boş bırakın ve, “İleri” seçeneğine tıklayın, bir sonraki ekranda “Yükle”yi seçip son bir defa daha İleri düğmesine basın. Yükleme tamamlandığında “Bitir”i seçin. Bunu yaptığınızda Core Temp programını ve programı kullanım talimatlarının olduğu Readme.txt belgesine çift tıklayıp açın.

4. CPU Sıcaklığı ölçme

Core Temp programını açtığınızda, “Processor #0: Temperature Readings” başlığının hemen altında işlemci sıcaklığını yani CPU’nuzun güncel sıcaklıklarını kontrol edebilirsiniz. İşlemcinize bağlı, işlemcinizin çekirdek sayısına göre ısısını ya da iki adet işlemci çekirdek ısı değeri göreceksiniz.

İlk listede işlemci çekirdeğinizin güncel sıcaklığını inceleyebilirsiniz, fakat program bir süre açık kalmalı ve “Maksimum” sütuna daha dikkatli bakılmalıdır. Bu tabloda, Core Temp programını açıldığı andan itibaren CPU yani işlemcinin ulaştığı en yüksek sıcaklığı görebilirsiniz.

Normal İşlemci Sıcaklığı Değerleri Kaç Olmalı?

Normal bir CPU sıcaklığı, işlemciden işlemciye farklılık gösterebilir. Core Temp programı ile, işlemcinizin “Tj. Max” kısacası “Temperature Junction Maximum” değerini öğrenebilirsiniz. Size gösterilen “Tj. Max” sayısı, işlemciniz için güvenli sıcaklık değeridir, burada maksimum sayıdan daha yüksek sıcaklıklar görmeye başladıysanız bir problem var demektir ve bu problemi gidermeniz gerekir.

Genel itibariyle, CPU’nuzun sıcaklığı bilgisayar tamamen boştayken 40 ile 50 derece civarında; boşta çalışma yapılırken 50 ile 65 derece arasında olmalı. Eğer performans gerektiren programlar açıksa oyun vb gibi 65 ile 80 derece santigrat arasında seyir etmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir